تلویزیون اینترنتی یا همان IPTV؛ سیستمی را ارایه میکند که در آن با استفاده از پروتکل اینترنت برروی یک زیرساخت شبکه خدمات تلویزیون دیجیتال ارائه میشود که این خدمات میتواند توسط یک اتصال پهنای باند وسیع در اختیار کاربر قرار گیرد. اما وضعیت این تکنولوژی در ایران چگونه است؟
به گزارش ایتنا از ایسنا خبرنگار فناوری اطلاعات خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، یک پلتفرم IP قابلیتهای فراوانی را در اختیار کاربر قرار میدهد و مشاهده برنامههای تلویزیونی را کاملا جذاب و شخصی میکند.
برای نمونه کاربر در هنگام مشاهده یک مسابقه فوتبال میتواند آمار مربوط به موفقیت بازیکن فوتبال را مشاهده کند و یا حتی در مواردی زاویه دوربین را تغییر دهد.
همچنین از طریق کامپیوتر شخصی به تصاویر و موسیقیهای تلویزیونی دسترسی پیدا کند و یا با استفاده از یک تلفن بی سیم برنامه مورد علاقه اش را در زمان مناسب ضبط کند.
حتی کاربر میتواند زمانی که درمنزل حضور ندارد تنظیمات لازم را برای فرزندان خود انجام دهد و برای مثال یک برنامه مستند در مورد مدرسه را برای آنان نمایش دهد.
در گذشته این فناوری به علت پهنای باند اندک شبکههای اینترنتی رشد چشمگیری نداشته است. طی سالهای آتی با توسعه چشمگیر پهنای باند و استفاده عموم مردم از شبکه اینترنت پیش بینی میشود صنعت IPTV دوران درخشانی را تجربه کند به طوریکه حتی یک گوشی موبایل ۳G هم میتواند تصاویر تلویزیونی را از اینترنت دریافت کرده و پخش کند. البته این تکنولوژی در ایران هنوز آنطور که باید خودی نشان نداده است.
کوروش جهانکاوه - کارشناس فنآوری اطلاعات - دراین باره گفت: تلویزیون اینترنتی چندی است در کشور ما جلوه کرده و ارگانهایی چون صدا و سیما و مخابرات را بر آن داشته تا چنین سرویسی را عرضه کنند، یکی از اقداماتی که در کشورهای پیشرفته در گذشته انجام شده، سرمایهگذاری آنها برروی چنین اقداماتی مربوط به سالهای پیش است و دیگر ترجیح میدهند به سمت خدمات ارزش افزوده بیشتر همچون خدمات نسل چهارم بروند..
او تصریح کرد: تلویزیون اینترنتی که نسخه اولیه آن راهاندازی شد، تنها نمونه سادهای از این کار بود اما این امید را میدهد که زیرساختها و بسترها در حال آماده شدن هستند و سرمایهگذاریها هم به سمت آن میروند.
البته قرار بود تلویزیون اینترنتی تا پایان سال ۹۱ به بهرهبرداری برسد، در رابطه با این موضوع وزیر سابق ارتباطات و فناوری اطلاعات گفته بود : حداقل تا دو سال گذشته محتوای دیجیتالی بسیاری نداشتیم زیرا فرستندههای تلویزیونی ما آنالوگ بود و طبیعتا فیلمها و سریالهایی که پخش میشد، به دیجیتال تبدیل نمیشدند.
رضا تقیپور ادامه داد: طی دو سال گذشته کار در زمینه تلویزیون اینترنتی در کشور آغاز شده و بسیاری از محتوای فیلمها و سریالها به محتوای دیجیتالی تبدیل شدند، بنابراین اکنون محتوا به اندازهای که بتواند IPTV در کشور راهاندازی شود، وجود دارد.
ممکن است برای عدهای این سوال بوجود آید که حتما تلویزیونهایی اینترنتی نیازمند پهنای باندی بسیار گسترده هستند و باید برای دسترسی به آنها از فیبرنوری استفاده شود.
البته شاید نباید در این زمینه انتظار سرعت زیادی را داشت چرا که راه اندازی این طرح در بعضی از استانها به گردن شرکت چینی هوآوی و شرکت ZTE است. ممکن است در این بین زیرساخت این تکنولوژی جدید راهاندازی شده باشد و صدا و سیما آمادگی لازم را برای اجرای طرح ندارد.
البته در رابطه با این موضوع وعدههای جدیدتری هم مبنی بر راهاندازی این سرویس تا پایان سال ۹۲ داده شده است. در این رابطه مدیر طرح تلویزیون اینترنتی گفت: با اجرای این طرح امکان پخش کانال های تلویزیونی و برنامه های ویدئویی بر بستر اینترنت با سرعت ۲ مگابیت بر ثانیه برای هر مشترک ممکن میشود.
صابریوند اضافه کرد: طرح تلویزیون اینترنتی – IP TV – براساس قراردادی میان شرکت مخابرات ایران و سازمان صدا و سیما آغاز شده است.
وی افزود: تامین شبکه و بسترهای ارتباطی این طرح به لحاظ فنی توسط شرکت مخابرات ایران آماده شده و با تهیه محتوای آن از سوی سازمان صدا و سیما، امکان ارائه سرویس از طریق بستر IPTV فراهم خواهد شد.
وی با بیان اینکه بخشی از تجهیزات مربوط به دیتاسنتر اصلی به علت مسائل مربوط به تحریم با تأخیر وارد کشور میشود. این بخش که مربوط به ورودی اطلاعات و محتواست تا حدودی کند پیش میرود اما در بخش تامین شبکه، امکانات لازم در تمامی استانها فراهم شده است.
صابریوند با تاکید براینکه با تامین شبکه و زیرساختهای فنی برای تلویزیون اینترنتی، پخش کانال های زنده تلویزیونی و ویدیوهای خانگی به صورت آنلاین در همه استانهای کشور و مراکز استانها قابل ارائه خواهد بود ادامه داد: بزودی بحث تامین محتوا و ویدئو سرور HEAD END و فناوری EDGE مدیا در مراکز مخابراتی کشور نصب میشود.
مدیر پروژه تلویزیون اینترنتی شرکت مخابرات ایران ظرفیت نهایی اجرای این پروژه به تعداد ۲۷ میلیون خط تلفن ثابت در کشور اعلام کرد و گفت: در فاز نخست امکان ارائه این سرویس برای حدود ۱.۷ میلیون مشترکی که از ADSL مخابرات استفاده میکنند وجود دارد.
وی استفاده از IPTV را مستلزم داشتن خط ADSL عنوان کرد و با بیان اینکه در مراحل بعدی ارائه این سرویس، امکان واگذاری سرویس به تمامی مشترکان خطوط اینترنت پرسرعت وجود دارد، افزود: پهنای باند یکی از شاخص های اصلی استفاده از IPTV محسوب میشود و براین اساس به مشترکان این سرویس، پهنای باند اینترانت داخلی با حداقل سرعت ۲ مگابیت بر ثانیه داده میشود.
صابریوند هزینه استفاده از این سرویس را در مرحله تصویب نهایی برشمرد و گفت: هنوز مسیر تعرفهگذاری این سرویس مشخص نشده است.
مدیر پروژه IPTV با بیان اینکه این پروژه برای حدود یکهزار مشترک در تهران و قزوین به صورت آزمایشی ارائه شده است، تاکید کرد: با تامین و نصب تجهیزات مربوطه پیش بینی میشود این پروژه تا پایان امسال به متقاضیان عرضه شود.
به گفته وی بر اساس میزان گستردگی کار و برآوردهای صورت گرفته، ارائه این سرویس به ازای هر مشترک ۱۵۰ دلار سرمایه گذاری نیاز دارد. همچنین مشترکان برای استفاده از سرویس "آی پی تی وی" ناگزیر به تهیه دستگاه ست آپ باکس هستند.
به نظر میرسد این پروژه همچون بعضی از پروژهها در کشور سر درازی دارد، درهرحال باید تا پایان سال ۹۲ منتظر ماند و دید که آیا تلویزیون اینترنتی در کشور راهاندازی خواهد شد و یا باید تا پایان سال ۹۳ انتظار کشید.